divendres, 24 de juny del 2016

"Narracions dramàtiques amb molta ironia i comicitat". Entrevista a Vicent Penya, autor de "Insòlita memòria"

Amb "Insòlita memòria", Vicent Penya ha guanyat el darrer Premi de Narrativa Vila de Puçol, una obra que, com assenyala el crític Josep San Abdón, "ens transporta a la memòria de la infantesa i joventut del narrador, amb unes històries on es conjuga el dramatisme amb la ironia i fins i tot l’humor, en un marc sovint fantàstic i oníric", descripció amb la qual obre l'entrevista que ha realitzat a l'autor de Rafelbunyol i que ha sortit publicada al diari digital 3x4.info

Tal com apunta Penya, els relats són ficticis, però hi ha una càrrega dels propis records de la infantesa i joventut de l'autor. De fet, assenyala que "el món de la infantesa i la joventut és un àmbit idíl·lic, màgic, però també té aspectes molt cruels i desgraciats, els quals he volgut reflectir d’una manera exagerada i irreal en el llibre". O el que és mateix, narracions dramàtiques amb molta ironia i comicitat. 

Autor i entrevistador també parlen de les referències literàries amb noms com Quim Monzó, Rodoreda, Baixuli o Kafka, així com els diferents registres entre la novel·la i la narració curta, dos dels gèneres conreats per Vicent Penya.

L’art no ha d’emular ni reproduir la realitat sinó interpretar-la amb els elements estètics de què dispose al seu abast. Però, per altra banda, no m’agrada gens l’art per l’art, que fuig de la realitat i diu molt poca cosa de l’ésser humà. La meua aposta i proposta estètica es basa a crear un univers literari particular i fabulós que ens ajude, en la mesura del possible, a conèixer l’ànima humana, tot partint de la realitat que ens envolta i que coneixem.

Podeu llegir l'entrevista sencera tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada