dimecres, 16 de novembre del 2016

"Semblava que la història només passava a les capitals i les grans ciutats". Surtdecasa entrevista l'historiador Roc Salvadó

Surtdecasa.cat, el digital de cultura ebrenc, ha entrevistat l'historiador Roc Salvadó, coordinador, juntament Joan Martínez, del llibre col·lectiu "200 anys de la fi de la guerra del Francès a les Terres de l'Ebre", en el que diversos especialistes realitzen una aproximació multidisciplinar a aquest conflicte bèl·lic en el marc territorial de les comarques ebrenques. És, com deixa veure l'entrevista, una aportació des de la cada cop més important historiografia local: "el nostre propòsit era posar dins del mapa de la història de Catalunya i d'Espanya, les Terres de l'Ebre. I demostrar que nosaltres també tenim història, i que aquesta història transcendeix les nostres terres. En els darrers 30 anys, hi ha hagut una florida d'històries locals i d'històries comarcals. Semblava que la història només passava a les capitals i les grans ciutats", hi assenyala el de Roquetes.

En una altra qüestió posada per la periodista Anna Zaera, el coordinador del volum explica que al marge del desenvolupament propi de la guerra, les investigacions recollides a l'obra també tenen una especial cura en el camp de l'arqueologia, amb l'estudi del patrimoni resultant del conflicte: les fortificacions o els vaixells enfonsats al delta.

Nosaltres vam formar part d'una guerra europea. La Guerra del Francès és una Guerra Europea. I nosaltres vam tenir un paper important en aquesta guerra. I aquella guerra també va marcar a Europa i també ens va marcar a nosaltres. Allò general i allò particular en aquest llibre està totalment vinculat. 

Podeu llegir l'entrevista sencera tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada