dimecres, 8 de febrer del 2017

Falles i literatura: la novel·la “Trons d’avís” arranca amb una gran acollida entre el públic

L’any literari comença amb força amb la publicació de la primera obra de ficció del professor i periodista Pedro Manchón, gran coneixedor de la festa fallera. És la primera part de la trilogia “Encesa en flama”, una nissaga coral que gira al voltant de les vivències dels habitants de la fictícia vila de Beniana al llarg del darrer segle.

Més enllà de la pròpia festa, les Falles compten amb múltiples vessants artístiques i culturals, com poden ser la música, la llengua o la indumentària. I també la literatura. Amb “Trons d’avís”, l’escriptor Pedro Manchón tracta la condició fallera que impregna la vida d’un poble i de la seua gent al llarg de tot un segle. La novel·la, presentada just abans de Nadal a Benicarló, és un dels títols a tindre en compte en l’entrada literària de l’any nou. A més a més, l’interès del públic per aquest llibre s’ha vist augmentat amb l’arribada del període més intens del calendari faller i la proclamació de les Falles com a Patrimoni de la Humanitat.

“Estic content perquè sé que va rodant, que va arribant a la gent i que la història va fent camí”, explica Pedro Manchón, “des des del mateix dia de la presentació he rebut molts i bons comentaris al voltant de la novel·la. I això m’anima a seguir perquè veig que no sols s’està venent, sinó que a més es llegeix. Està bé que siga així, perquè d’altra manera no tindria sentit el fet de publicar-la”, afegeix l’autor de “Trons d’avís”.

La festa fallera és el motor i l’excusa per despertar les emocions i els sentiments dels personatges, un protagonisme coral que recau en les relacions dels veïns i veïnes del poble valencià fictici de Beniana, localitat que és a punt de celebrar el seu centenari de Falles amb dotze comissions diferents, arrelades cadascuna a un barri, gremi o ideologia diferent: la celebració de les Falles, així, també serà una part fonamental dels conflictes socials i polítics viscuts al país en el darrer segle. En aquest sentit, Pedro Manchón alterna diversos espais temporals: el cicle de les Falles de 1937, el de les de 1954 i a l’actualitat. Una cronologia amb la qual ens descriu com els temps canvien per a la vila i els seus habitants, i a la vegada, també per a la manera d’entendre la festa.

“Trons d’avís” enceta la trilogia literària “Encesa en flama”. L’obra compta amb el treball gràfic de l’il·lustrador Fernando Foix, qui ha dissenyat la colorida coberta, els escuts i els cartells de les falles de Beniana. Mentre, el compositor Pablo Anglés ha musicalitzat el llibre en una peça musical, una fantasia per a banda simfònica que es pot escoltar: onadaedicions.com/encesaenflama.html, i que, com assenyala Pedro Manchón, “amb la suma de tot aconsegueixen fer gaudir al públic del seu viatge per les falles de Beniana”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada