dijous, 10 d’agost del 2017

La novel·la "Paral·leles" de Llorenç Delgado, vista pel crític Manel Alonso

Un fet tan usual com fixar-s'hi en un rostre recurrent que cada dia acompanya el rutinari trajecte a la feina serà el que obrirà a Jaume un secret de la seua família. Són els anys de la postguerra, en un poble de l'Horta Nord. Amb aquestes premisses comença "Paral·leles", la novel·la amb que Llorenç Delgado ha guanyat el Premi de Narrativa Vila d'Almassora i que ara estat ressenyada per Manel Alonso al Diari Gran.

Com apunta el crític, el jove protagonista veu astorat com un pelotari, veí al vagó de tren que el duu a la fàbrica, travessa la porta barrada del cementeri. Posa el succés en coneixement de sa mare. "Amb el relat familiar descobrirem també un temps, un país i fins i tot un continent atrapats per l’odi, el sectarisme polític, la violència, la guerra, la postguerra i la revenja dels vencedors sobre els vençuts. Res en la família de Jaume és com ell creia. L’espectre del pelotari és el d’un home assassinat amb nocturnitat i traïdoria."

Llorenç Delgado ens relata amb passió com les revoltes de la història en majúscules i en minúscules afecten el nostre destí individual i ens condemnen a una vida que no és la que desitjàvem ferventment. Ens conta com el passat més o menys secret dels altres condiciona les relacions dels membres d’una família i com poden marcar el present i el futur de les noves generacions.

Podeu llegir la crítica sencera de Manel Alonso tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada