dimarts, 26 de setembre del 2017

Preparant novetats: "Els paisatges trobats" de Josep Santesmases


"Els paisatges trobats" de Josep Santesmases, obra guanyadora de II Premi de Narrativa Memorialística Ciutat de Benicarló, és un dietari escrit entre el 3 de novembre de 2015i el 19 de març de 2017, en el qual el paisatge humanitzat esdevé el protagonista principal de l’obra. El paisatge més proper —de Vila-rodona i d’altres indrets del seu entorn— i el paisatge que l’activitat del curs de la vida durant setze mesos i mig li ha permès copsar. Una mirada davant l’evolució dels conreus, l’activitat agrària i el temps estacional. El coneixement i les preguntes que imposa el paisatge, les percepcions, les sensacions a flor de pell. El paisatge com a matèria de descripció, interpretació i reflexió lligada a la humanització del territori.

La voluntat d’aprofundiment a partir de la mirada que sempre estira records, configura i reverteix en paisatges de tota mena. L’obra, en el fons, vol inserir en la quotidianitat dels paisatges que passen per la vida de cadascú, la necessitat de contemplar-los tot generant reflexions, de sentir-los, de viure’ls com un valor en el compromís. Dietari que tracta dels paisatges viscuts que, de fet, són els paisatges trobats.

Josep Santesmases i Ollé (Vila-rodona, Alt Camp, 1951) ha publicat diversos estudis d’història i assaig. És president de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i del Centre d’Estudis del Gaià, vicepresident segon de l’Institut Ramon Muntaner i codirector de les revistes Plecs d’Història Local i La Resclosa.

En poesia, ha publicat "El món des de l’agut" (2011), "Entre el cel i la terra" (2013) [il·lustrat per 53 artistes], "Nadala del Portal" (2013) i "Gramàtiques de tardor" (2015). En prosa, "Riu Avall. Recull d’articles. 1986-2002" (2002), "Santes Creus i les terres del Gaià. Proses pintades" (2006) [il·lustrat per Joan Cunillera], "Viatge literari per la vall del Gaià. Les terres altes" (2008), "Quarts i hores I. Societat i política" (2012), "Ai fill que no et regalimi la salsa!" (2013) i "Quarts i hores II. Terres, llocs i paisatges "(2014).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada