divendres, 29 de desembre del 2017

2017, un any de llibres - La no ficció

Onada compta amb una gran diversitat de col·leccions que abasten un bon nombre de disciplines més enllà de les obres de ficció. L'assaig, les memòries, els receptaris, les investigacions… formen part del catàleg de l'editorial des de la seua posada en marxa, a punt de complir-se els quinze anys, i aquest 2017 no ha estat una excepció. En aquest repàs ens dedicarem a fer-hi una ullada a només aquells títols de no ficció amb un component més ample, mentre que el següent article ens fixarem en el llibre de temàtica local, una de les grans línies d'Onada.

La consolidació dels Premis Internacionals Ciutat de Benicarló

El passat 30 de setembre, el Parador de Benicarló va acollir la gala del lliurament dels Premis Literaris que duen el nom d'aquesta ciutat del Maestrat. L'acte era el cim a tot el cicle anual dels guardons, que havia arrancat el mes d'abril amb la publicació de les bases, i al llarg dels mesos havia proporcionat un paraigües per a una ambiciosa programació cultural. Nombroses personalitats de la vida política, econòmica i social de Benicarló, del Maestrat i comarques veïnes, i fins i tot de les institucions valencianes i catalanes, encapçalats pel President de la Generalitat Ximo Puig i el President de les Corts Enric Morera, hi van acudir a l'esdeveniment cultural més important del nord valencià.
 
La foto dels Premis: els guanyadors i guanyadores amb les autoritats

La cita del Parador va ser el moment en que els guanyadors i guanyadores, proclamats a l'estiu, presentaren al públic les seues obres ja editades. En aquesta ocasió s'hi van mostrar els quatre títols guardonats, a diferència de l'edició anterior, on una de les modalitats romangué deserta. Els jurats i l'organització també van coincidir en un augment generalitzat de la quantitat i la qualitat dels originals rebuts, un fet que augura la plena consolidació dels Ciutat de Benicarló.

"Els paisatges trobats" de Josep Santesmases, va ser l'obra escollida pel jurat del II Premi de Narrativa Memorialística, format per Josep San Abdón, Vicent Salvador i Lluís Meseguer. Es tracta d'una reflexió sobre el paper que tenen els paisatges en la vida quotidiana de les persones i com hi formen part del patrimoni, especialment aquell paisatge fortament humanitzat, per exemple els conreus. En forma de dietari, l'escriptor de Vila-rodona pren consciència de la importància del paisatge a través dels seus viatges pel país.

 
"Els paisatges trobats" es va presentar a Vila-rodona

Respecte al II Premi Internacional de Divulgació Científica, el jurat composat per Joan Borja, Xavier Bellés i Josep Martines va considerar que la millor obra era "Veus de ciència" de Martí Domínguez. Amb el suggerent subtítol de "Incitacions a la lectura científica", el llibre és un recull d'articles en els que l'autor valencià relaciona la ciència i el llibre, bé des del paper de la literatura com a eina de difusió científica, bé des de l'anàlisi i crítica de volums escrits pels grans investigadors de la història, d'Einstein a Galileu i de Dawkins a Darwin, i bé des de biografies científiques i assajos que donen peu a una reflexió per part de l'escriptor.

Quant al Premi de Llbre Gastronòmic, després de no tindre obra guanyadora l'any passat, el jurat d'aquesta edició (Josep Sucarrats, Raúl Resino i Antoni Ferrando) sí han valorat que els participants tenien qualitat per rebre el guardó. L'escollit ha estat Juanjo Roda amb "La cuina de la gent de la mar". El cuiner vinarossenc realitza un homenatge a la gastronomia relacionada amb les barques i els marineres, allò que preparaven mentre es feien a la mar durant diverses jornades. D'ací ha sorgit un complet receptari, amb propostes d'autèntic quilòmetre zero, i uns articles sobre com era la vida quotidiana dels ranxeros, els mariners encarregats dels fogons.

Juanjo Roda va portar el seu receptari a l'Espai Mariola Nos (Foto de GarbiNet)

Finalment, a propòsit dels Ciutat de Benicarló, la qualitat i rellevància de les obres premiades va ser de nou reconeguda en els Premis de la Crítica dels Escriptors Valencians: Joan Garí, amb "L'única passió noble", es va emportar el triomf com a millor llibre d'assaig, després d'obtindre la modalitat de Narrativa Memorialística de l'any passat.

L'Any Fuster

Aquest 2017 ha estat un any d'efemèrides de la figura de Joan Fuster: 95 anys dels seu naixement i 25 des que va faltar. Això ha motivat un renovat interès en la persona i l'obra de l'intel·lectual de Sueca, i precisament per aproximar el pensament fusterià entre els nous lectors i lectores, l'escriptor Salvador Vendrell va publicar l'antologia "Joan Fuster per a joves", la qual va aplegar al mes de març a les llibreries. Vendrell ha aplegat un bon conjunt de textos seleccionats especialment per ser atractius per a treballar a les aules, tant per les temàtiques tractades, que sorprenen per la seua vigència dècades després, com per l'extensió. Al remat, el Fuster en la seua vessant més assagística, un clàssic que mai no perd força.

La biografia d'un morellà universal

Manuel Milián Mestre ha estat una figura clau en l'escena política, econòmica i periodística de l'últim mig segle. Amb una vida sempre al peu dels grans esdeveniments històrics, la biografia d'aquest morellà encaixava a la perfecció amb l'esperit de la col·lecció Gent Nostra: conèixer la persona que hi ha darrere dels personatges cabdals del nostre territori de cruïlla. El professor i escriptor Josep San Abdón ha estat l'autor, qui a partir d'una llarga conversa amb Milián, ha sintetizat un retrat humà que acaba sent el retrat de la història espanyola contemporània.

 
La presentació a Morella, a l'agost, fou multitudinària

Aquesta sèrie Maior de la col·lecció Gent Nostra la obria el compositor vinarossenc Carles Santos, qui ens va deixar el passat 4 de desembre, una pèrdua irreparable en el món de la cultura i de l'art, amb un llegat que ha estat reconegut i celebrat per la crítica i pel públic. Per al record ens resta el treball conjunt que fruitar en la biografia escrita amb Alícia Coscollano.

Un manual d'experiències socioeducatives

A finals d'octubre s'hi presentava a Tortosa el llibre "Aproximació al marc teòric del Programa d'Intervenció Socioeducativa 6-16", una obra tècnica en el que la seua autora, l'educadora social i psicopedagoga Inés Solé analitzava l'aplicació d'aquest Programa d'educació social adreçat a infants i adolescents a la capital ebrenca. Així, es descriu el funcionament del projecte en dins d'una comunitat d'agents socials de la ciutat que funciona com una espècie de xarxa, la qual posa en funcionament una sèrie d'activitats pensades per als xiquets i adolescents. El llibre de Solé, amb tot, busca ser un referent de cara a l'aplicació del Programa d'Intervenció Socioeducativa 6-16 en altres localitats.

 
Inés Solé va presentar el seu estudi a Tortosa

Un treball de lingüística per al 2018

Podem ja avançar una primera novetat que aplegarà en breu a les llibreries, dins de les temàtiques de no-ficció. La col·lecció La Nau creixerà amb el volum "Argumentació i educació discursiva: el gènere cartes al director en l'ensenyament". El seu autor,  el professor i filòleg valencià Enric Portalés, ha analitzat un corpus de cartes al director publicades en diversos diaris publicats en català per identificar les claus sota les quals es composen aquests textos argumentatius, amb l'objectiu de proposar estratègies per a l'escriptura de la persuasió.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada