divendres, 1 de desembre del 2017

El més consultat a Onadaedicions.com durant novembre

Un cop més, recuperem entre les estadístiques quines han estat les obres més vistes en ficció i no-ficció a la pàgina web d'Onada durant el passat mes de novembre.

FICCIÓ

1. Que s'acabin les vacances, si us plau! Les lectures prescriptives a les aules protagonitzen l'escalafó d'aquest mes, previ d'avaluacions escolars. De ben segur que l'alumnat que ha llegit i treballat aquesta novel·la juvenil de Noemi Bagés ha guadit de les aventures i desventures del Marc, un jove qui davant de les vacances d'estiu perfectes, veu com de sobte tot se li torç: del viatge somniat, a avorrir-se al poble de l'àvia. Fins i tot, desitjarà que setembre vinga aviat.

2. El secret de les terres roges. Una de les novetat de la col·lecció Maremàgnum d'enguany ha estat aquesta novel·la juvenil de Lurdes Malgrat, que aplega ingredients dels gèneres d'aventures i de ciència-ficció per bastir un trepidant història ambientada en un futur pròxim, quan una colla de joves d'arreu del món es trobarà en l'interior d'un videojoc que ben bé sembla la vida real.

3. Cafè Berlevag. Qui diu que les novel·les juvenils han de ser lleugeres per tindre éxit? La proposta de Mònica Batet és la d'una novel·la més intensa que extensa. A través de la música i les cançons, ens presenta a tres protagoniste, la Sarah, l'Alice i la Jane, que hi comparteixen més del pareix, donades les diferències de temps i d'espai. L'autora tarragonina, un dels nous valors emergents de les lletres catalanes, ha composat un relat que atraparà a qualsevol lector, jove o adult.

4. Des del Sud fins al Nord, una llàgrima parla. La poetessa Josepa Montagut i Mariner va ser una de les autores d'Onada presents a la darrera Plaça del Llibre, celebrada a principis de novembre a València. Allà va portar aquest llibre, versos que es comprometen amb la igualtat de gènere i la lluita feminista, en la línia del seu anterior poemari. Una obra que mostra el poder militant de la poesia.

5. Encara que menut, sóc important. Justament novembre acabava amb la primera presentació d'aquest llibre en Astúries, la terra dels seus autors Fátima Fernández i Juan Hernaz. En Avilés, van fer cinc cèntims d'aquest nou àlbum il·lustrat, guardonat amb el IV Premi Internacional Ciutat de Benicarló. Fidels al seu estil, narren valors humans a partir d'un modest personatges, un xiquet que descobrirà els sentiments i l'afirmació personal en un enorme univers. Un relat màgic imprescindible.

NO FICCIÓ

1. Joan Fuster per a joves. A punt de tancar l'Any Joan Fuster, la producció literària que ha aparegut sobre l'intel·lectual de Sueca ha estat ingent. I entre d'elles hi destaca l'antologia feta a cura de Salvador Vendrell, en la qual, després de capbussar-se en l'extensa obra fusteriana, ha recuperat textos i fragments de la vessant més assagística de la seua bibliografia. Textos tan punyents com vigents, que permeten copsar la riquesa del pensament de Joan Fuster.

2. Els paisatges trobats. El paisatge com a patrimoni a valorar i sobre el qual reflexionar. L'escriptor Josep Santesmases va obtindre el II Premi de Narrativa Memorialística Ciutat de Benicarló amb un dietari en el que exposa i planteja temes i dubtes que giren al voltant dels paisatges que se li apareixen en la vida quotidiana i en els viatges que hi realitza arreu de la geografia catalana.

3. Els orígens del Maestrat històric. Aquesta obra parteix d'una efemèride: enguany s'han complit els set-cents anys de la fundació de l'orde Santa Maria de Montesa. A partir d'ací, l'historiador Vicent Royo ens descriu aquells primers segles al nord del Regne de València, la formació de noves comunitats i les relacions difícils entre senyors i vassalls. Amb ja una segona edició a les llibreries, aquest ha estat un dels títols més celebrats per la crítica i el públic, tot palesant l'interès per la història pròpia.

4. (Tot) el que encara no saps sobre les marques. Fa unes setmanes, la professora Pilar Alfonso va presentar aquest assaig a València, en un acte en el que va exposar les línies d'aquest entretingut i rigorós llibre: una descripció dels relats comunicatius que generen les marques, i també els contra-relats que sorgeixen per part dels seus opositors, amb nombrosos exemples ben coneguts i amb un estil obert i desenfadat. Un llibre per conèixer millor què amaguen les omnipresents marques.

5. La cuina de la gent de la mar. En les barques, hi havia designat un mariner com a encarregat de la cuina: era el ranxer. Anys i generacions de van donar lloc a un tipus de gastronomia típica de les embarcacions dels pescadors de l'Ebre i el Maestrat, que ara recupera el cuiner Juanjo Roda amb aquest llibre, un receptari que va ser reconegut amb el II Premi de Llibre Gastronòmic Ciutat de Benicarló.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada