dilluns, 20 de novembre del 2017

Un repàs a les últimes novetats d'autors i autores valencianes d'Onada


Cada 20 de novembre, el llibre valencià celebra la seua diada. L'efemèride prové de l'obra literària valenciana més universal, el "Tirant lo Blanc" de Joanot Martorell, la primera edició del qual data d'un 20 de novembre de l'any 1490. Actualment, la jornada serveix per visibilitzar el llibre i la literatura valenciana i aproximar-la al seu públic.

A Onada volem aprofitar l'avinentesa per fer un repàs de les publicacions d'autors i autores valencianes que hem llançat en el darrer any, des del 20 de novembre del 2016 i fins avui. I per començar, el més recent i el més vinculat a aquesta diada del Llibre Valencià: el "Tirant lo Blanc per a infants", una adaptació de Salvador Vendrell i il·lustrat per Oreto Cruzà, amb disseny de Manuel Boix i traducció a l'anglès de James Dill. Una obra de gamma alta per a que els joves lectors i lectores coneguen el clàssic de Joanot Martorell.

No ficció

Tot seguint el fil de les efemèrides, Salvador Vendrell també ha tret l'antologia "Joan Fuster per a joves", tot aprofitant que enguany és l'Any Joan Fuster. És un recull pensat per a treballar a les aules però obert a tots els públics, i centrat en l'aspecte més assagístic de l'intel·lectual suecà. Altres llibres de no ficció que han vist la llum enguany han estat "Els orígens del Maestrat històric", del castellonenc Vicent Royo, la biografia del comunicador i polític morellà Manuel Milián Mestre confeccionada pel professor Josep Manuel San Abdón o l'estudi toponímic de Vicent Pitarch sobre el cim més simbòlic dels valencians, "Penyagolosa fascinant, de nom venerable". Mentre, en l'apartat de divulgació científica, hi destaca "Veus de ciència", l'obra amb la qual Martí Domínguez ha obtingut el Premi Ciutat de Benicarló d'aquesta modalitat. En el de Llibre Gastrònomic, el guanyador fou el cuiner vinarossenc Juanjo Roda per "La cuina de la gent de la mar", un receptari que homenatja els ranxeros, els cuiners de les barques marineres.

Narrativa, poesia i teatre

Pel que fa a la narrativa, el benicarlando Pedro Manchón ha publicat "Trons d'avís", la primera part de la nissaga Encesa en flama, en la qual literaturitza un aspecte tan valencià com són les festes falleres. A "El pensament viatger", l'autor de Massanassa Carles Penya-roja va guanyar el Premi Ciutat de Sagunt amb un conjunt d'històries quotidianes protagonitzades per personatges d'allò més diversos i a la vegada, units. El recuperat premi Vila d'Almassora també es va quedar a terres valencianes: Llorenç Delgado es va guanyar per "Paral·leles", un drama familiar ubicat als pobles de l'Horta Nord en època del franquisme.

En poesia hem comptat amb els versos del picassentí Vicent Torres a "Les hores ermes", premi Vila de Puçol. El valler Manuel Roig va fer el propi amb el Vila d'Almassora amb "Meduses". Altres poemaris d'autoria valenciana d'enguany han estat l'eròtic "Carn de ficcions" d'Anna Chover i el compromès "Quaranta-nou poemes i un clavill" de Patrici Gil. A això cal sumar "Elegia del pelegrí", la tria personal que ha realitzat el saguntí Antoni Gómez sobre la seua obra poètica ja publicada entre els anys 1992 i 2002. En teatre, per la seua part, el Ciutat de Sagunt es va quedar a casa: el morvedrenc Ismael Bereje va ser reconegut per "Stockholm", una dramatúrgia entorn un trio de personatges i la coneguda síndrome.

Monografies locals

Finalment, quant al llibre local, els darrers mesos ens han deixat les estrenes del segon volum de la sèrie "Famílies tradicionals de Benicarló", a cura de Jaume Rolíndez i Pedro Manchón. Una altra autora benicarlanda, Alícia Coscollano, va recuperar la memòria històrica local amb la biografia de la mestra Carmen Segura. En aquesta línia també hi trobem la història del sacerdot, mestre i escriptor de Cabanes Jesús Boira Sidro, escrita pel polític Carles Mulet. Joan Ferreres, l'historiador de referència del Maestrat, va presentar la primera part de "La Jana moderna", un repàs pel territori i la demografia d'aquesta vila en els segles XVI, XVII i XVIII, mentre Miquel Àngel Baila obria el llum sobre la història dels transports al nord valencià amb la monografia "Los proyectos de ferrocarriles hasta el puerto de Vinaròs".

Al remat, una vintena de publicacions d'autors i autores valencianes en el darrer any que fan palesa del compromís d'Onada per les lletres valencianes. Diversitat, qualitat i literatura de quilòmetre zero són els valors amb els quals volem posicionar el llibre valencià i obrir-lo a tots els lectors i lectores.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada